Elastin nedir? Cildin esnekliğinden sorumlu elastin kolajenin kardeşidir. Vücutta elastin nasıl artar 9 farklı yöntem öneriyoruz!

Elastin nedir? Kolajenin kardeşi Elastin özellikleri, pürüzsüz, sıkı bir çene çizgisi ve genç görünümlü bir cilt için olmazsa olmaz bir bileşendir. Elastin, vücutta doğal olarak üretilen bir proteindir. Elastinin temel amacı, hücrelere esneklik sağlamaktır. Yaşla birlikte elastin miktarı azalıyor ve cildimiz esnekliğini, gerginliğini kaybediyor. O halde oturup bu sürece razı mı olmalıyız? Hayır! Cildin kollajen ve elastin seviyesini nasıl arttırabilirsiniz? Açıklıyoruz!


0

Elastin nedir genç kalmak isteyenlerin cevabını bilmesi gereken soruların başında geliyor. Çünkü cilt yaşlanmasının nedenlerini iyi analiz edebilmek ve yaşlanmayı durdurabilmek biraz da elastin nedir sorusunun cevabında yatıyor.  Elastin, cildi elastik yapan, gerebilen ve sarkmaları önleyen, protein açısından zengin bir bağ dokusudur.  

Bu yazıda elastin ne demek, kolajen ve elastin nedir, kollajen ve elastin arasındaki fark nedir, cildin kollajen ve elastin seviyesini nasıl arttırabilirsiniz, elastin hangi yiyeceklerde bulunur gibi soruların karşılıklarını okuyarak genç kalabilir ve genç görünebilirsiniz!

Elastin lif nedir gibi genç kalmak ve genç görünmek için diğer benzersiz yöntemleri buradankeşfedebilirsiniz.

Elastin nedir?

Elastin ne demek? Elastin, vücutta doğal olarak üretilen bir proteindir. Elastin, işlevini belirleyen özel bir biçimde yapılandırılmış peptitler, fibroblastlar ve amino asitlerden oluşur. Elastik lifler, cildin dermis (orta tabaka) yanı sıra kan damarları, akciğerler, bağlar ve daha fazlası içinde bulunan elastin demetleridir. Elastinin temel amacı, hücrelere esneklik sağlamaktır.

Elastin bazen cilt bakım ürünlerinde bulunuyor,ancak cildin kendisinde olduğundan büyük ölçüde farklı olduğunu belirtmekönemlidir. Uzmanların çoğu, elastinin, ürünlerde bir bileşen olarak, hücreseldüzeyde bir fark yaratmak için koruyucu tabakadan geçerek cilde nüfuzetmediğini düşünüyor.

cilde kolajen takviyesi-kollajen ve elastin arasındaki fark nedir-kolajen ve elastin-kolajen ve elastin nedir-cildin kollajen ve elastin seviyesini nasıl arttırabilirsiniz-elastin collagen serum-elastin kolajen içeren bitkiler-elastin nedir-elastin hangi yiyeceklerde bulunur-elastin 1-elastin 3-elastin 2018-elastin 100-elastin hap-elastin hastalıkları-elastin kapsül-elastin kosmetik-elastin krem-elastin lif nedir-elastin lifleri-elastin ne demek-elastin nedir tıp-elastin sentezi-elastin serum-elastin tablet-elastin takviyesi-elastin vitamin c-elastin yapısı-elastin özellikleri-elastin üretimi-elastinin yapısı-elastinin özellikleri
elastin nedir

Elastin lif nedir?

Elastin lif nedir sorusuna yanıt aynı zamanda elastin nedir tıp açısından bakışı da gösteriyor. İşte elastin lif nedir sorusuna tıbbi bir bakışla verilebilecek cevap!

Elastin, arterler, akciğerler, tendonlar, deri ve bağlar gibi dokulara elastikiyet ve esneklik kazandıran hücre dışı bir matriks proteinidir. Elastik lifler, biri ELN geni tarafından kodlanan iki bileşene sahiptir.

Bu protein, glisin ve prolin gibi yüksek oranda hidrofobik amino asitlere sahiptir, bu da mobil hidrofobik alanları oluşturur. ELN, insan genomunun 7 kromozomunda bulunur. ELN geninin alternatif eklenmesi, insanlarda en az 11 tropoelastin izoformunun oluşmasıyla sonuçlanır.

Elastin, öncü molekül tropoelastinden sentezlenir. Birçok tropoelastin molekülü, daha büyük elastin kompleksini oluşturmak için birbirine bağlanır.

Her bir tropoelastin molekülünün, rastgele bir bobin içinde düzenlenmiş 36 alanı vardır. Genin ayrı bölgeleri tarafından kodlanan alternatif hidrofobik ve hidrofilik alanlara sahiptir.

Hidrofilik alanlar, elastin lifinin oluşumu sırasında tropoelastin moleküllerinin çapraz bağlanması için önemli olan lisin kalıntıları içerir.

Kolajen ve elastin nedir?

Kolajen ve elastin birlikte anılan protein yapılarıdır. Bununla birlikte kolajen ve elastin arasında önemli farklar bulunuyor. Kollajen ve elastin arasındaki fark nedir?  Hem elastin hem de kollajen, sıklıkla birlikte referans verilen proteinler olmakla birlikte, işlevleri çok farklıdır, fakat birbirlerinden çok iyi oynarlar.

Elastin ve kollajen, cildin ana yapısal protein bileşenleridir. Elastin, kolajenden yaklaşık bin kat daha esnektir. Cilt dokusuna esneklik kazandırır.

Derideki elastinin zarar görmesi veya iltihaplanması, cildin bozulmasına veya hastalığa neden olabilir. Elastin hastalıkları olarak da bilinen kalıtsal durumlar nelerdir?

Elastin hastalıkları

Elastin kodlayan genlerin delesyonları ve mutasyonları bazı kalıtsal hastalıklarla ilişkilidir. Bunlar şunları içerir:

  • Marfan sendromu: Aort elastinin çapraz bağlanması azalır ve damarın kırılganlığının artmasına neden olur.
  • Buschke-Ollendorff sendromu: Vücudun her yerinde elastik liflerin kansersiz (ve bazen kollajen) büyümesi yaygındır.
  • Psödoksantos elasticum: Vücuttaki elastik doku, dokuda kalsiyum birikimi ile mineralize edilir.

Kollajen ve elastin arasındaki fark nedir?

Cilt sağlığındaki rolleri açısından kolajen, cildin temelini oluşturan yapısal bir proteindir. Cildin hipodermisinde (iç tabaka) bulunan kollajen kuvveti sağlar, oysa elastin, yüzeye kollajenden daha yakın yerleştirilir, esneklik sağlar.

Aslında elastin, kolajenden yaklaşık 1000 kat daha esnektir. Esneklikleri nedeniyle elastik lifler, orijinal formuna geridönmeden önce cildin gerilmesine ve büzülmesine izin verir. Bu lastik bant benzeri işlev, duyguları ifadelerle iletmek ve kendi derimizde serbestçe hareket etmek için gereklidir.

Elastin nedir? Cildin esnekliğinden sorumlu elastin kolajenin kardeşidir. Vücutta elastin nasıl artar 9 farklı yöntem öneriyoruz!
cilde kolajen takviyesi

Cildin kollajen ve elastin seviyesini nasıl arttırabilirsiniz?

Yaşla birlikte vücut elastin üretme yeteneğini kaybetmeye başlıyor. Aynı durum kolajen için de geçerlidir. Bununla birlikte elastin lifleri yeniden aktif hale getirmek mümkün olabilir.

Elastin lifleri kaybı geri döndürülebilir mi?  Cildiniz buruşuk, sarkık ve gevşek görünüyorsa bu durum ciltte kolajen eksikliğini gösteriyor.  Eğer cildiniz üzerinde yıllarca oturulmuş bir koltuğu andırıyorsa ciltte elastin eksikliği başlamış demektir.

Cilt bakımı ve yaşlanma karşıtı ürünlere verilen önem, daha çok kollajene ve daha az elastine odaklanmıştır. Lazerler, dolgu maddeleri ve diğer bazı tedaviler kollajen üretirken, bu tedavilerden sonra cildinize baktığınızda daha iyi görünüyor, ancak hala eksik bir şey var: o elastik kalite. Yani elastin lifleri!

Kollajenin tek başına deriyi daha genç veya daha elastik yani esnek yapamaz.  Elbette, kollajen, sağlıklı bir cildin ve sağlıklı gençleşmenin önemli bir bileşenidir, ancak yıllarca kolajen enjekte ederek kaybettiğimiz hiçbir şeyi değiştirmediğimizi öğrendik.

Uzmanlar cilde kolajen takviyesi ile cilt harika görünüyordu, ama uzun vadeli faydalar elde etmiyorduk açıklamasında bulunuyorlar. Çözüm ise elastin üretimi sağlayacak müdahalelerdir.   ”

Kollajen ve elastin özellikleri, cildin işlevini desteklemek için el ele gider. Elastin, cildin elastik, esnek ve sağlam olmasını sağlar ve kolajen dolgun hale getirir. Eğer bir tanesine sahip değilseniz veya yeterli değilse, diğeri cildi düzgün bir şekilde çalıştıramaz ve destekleyemez.

Elastin cilde faydaları

Elastin ifadeleri aktarmamıza ve vücudumuzu bu elastik özellik olmadan başka türlü imkansız olabilecek şekillerde hareket ettirmemize izin verir. Buradaki güzellik yararı, bu ifadelerin cildin sürekli gerilmesine yol açmadan endişe, mutluluk, üzüntü veya öfkeyi taşıyabilmemizdir.

Aynı şekilde, yanlarında ya da karnında uyumayanlar için elastin sayesinde, uyurken bir yüzeye karşı cildin gerilmesini önlemek kalıcı değildir ( yine de kırışıklıklara neden olabilir ). Elastin özellikleri, pürüzsüz, sıkı bir çene çizgisi ve genç görünümlü bir cilt için olmazsa olmaz bir bileşendir.

Kolajen ve elastin yapısı, cildin destekleyiciyapısını oluşturan liflerdir. Elastinin özellikleri cildi esnek tutarkenkollajen cildin sıkılığını verir. Bu liflerin her ikisi de genç deride bolmiktarda bulunur ve doğal yaşlanma ile ve güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarakparçalanmaya başlar.

Elastin takviyesi

Cilde kolajen takviyesi yanında elastin takviyesi çoğu zaman ihmal edilebiliyor. Çok sayıda kollajen ve elastin kremleri mevcut olsa da, bu moleküller cilde nüfuz etmek için çok büyüktür. Kollajen ve elastini ciltte güçlendirmenin tek yolu, bu lifleri üreten fibroblast hücreleri açmaktır.

Vücutta elastin nasıl artar?

Elastin 2019 güncel bilgilere göre elastin takviyesi olarak kullanılabilecek bazı yöntemler bulunuyor. İşte vücuttaki elastini artırmanın yolları!

  • Retinoidler, retinol, alfa hidroksisi veya peptitleri içeren elastin kosmetik ürünleri
  • Dermaroller, dermapen gibi mikrodermabrazyon yöntemleri
  • Kimyasal peeling ile cilt soyma
  • Lazerle cilt gençleştirme
  • Elastin hap, elastin tablet, elastin kapsül gibi kullanımlar
  • Elastin krem. Cilt bakımında, elastin ürünleri en yaygın olarak nemlendiriciler (yani elastin krem) şeklinde bulunur
  • Elastin serum
  • Radyo frekans teknolojisi kullanan cihazlarla cilt gençleştirme teknikleri uygulanması
  • Elastin içeren güneş kremi. Güneş kremi, güneşin zarar görmesini önlemek için herhangi bir yaşlanma karşıtı araç kiti için gereklidir Daha sonra elastin yıkımı yapılırken, retinoid tretinoinin cilde uygulaması elastin liflerin kalitesindeki iyileşmelerle ilişkilendirilmiştir, bu da UV zararlarını tersine çevirmek için etkili bir tedavidir.

Elastin hap, elastin tablet, elastin kapsül

Elastin içeren elastin hap, elastin tablet,elastin kapsül formunda en bilinen ürünleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

  • Celergen
  • Biocyte Elastin Strong SkinElasticity 40 Tablet
  • Real H2 tablet
Elastin nedir? Cildin esnekliğinden sorumlu elastin kolajenin kardeşidir. Vücutta elastin nasıl artar 9 farklı yöntem öneriyoruz!
elastin serum

Elastin serum, elastin collagen serum

Kolaylıkla bulabileceğiniz elastin serum, elastin collagen serum ürünleri ile ilgili aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz. Bu ürünler elastin sentezi için görev alabilir, destekleyebilir. Bazı ürünler elastin vitamin c kompleksi biçiminde de olabiliyor.

  • DR RASHEL Altın kollajen elastin serum kırışıklık karşıtı yaşlanma nemlendirici serum
  • SkinOwl Eye+
  • Sciote Peptide + Defense Youth Serum
  • Benir Beauty BV-9 Platinum Provectus Super Serum

Elastin krem

  • E’shee Cellular Repairing NightCream
  • Dr. Dennis Gross HyaluronicMoisture Cushion Oil-Free Moisturizer
  • Medik8 Pretox Eyelift
  • Piping Rock Elastin Krem, 4 oz(113 g)

Elastin hangi yiyeceklerde bulunur?

Elastin kolajen içeren bitkiler nelerdir? Elastinin yapısı gereği elastin hangi yiyeceklerde bulunur yerine hangi takviyeler ile aktif hale getirilebilir biçiminde yanıtlayacağız.

  • A vitamini takviyesi

A vitamini, kan dolaşımında serbest yüzen oksijen moleküllerini tahrip eden güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller olarak da bilinen bu serbest moleküller, hücreleri ve yaşlanan dokuyu değiştirebilir. A vitamini, retinoik asit olarak bilinen amino asidi oluşturur. A vitamini takviyesinin elastin üretimini ve elastin sentezini yaklaşık yüzde 300 artırdığını gösteriyor.

  • Bakır takviyesi

Vücut, vücuda oksijen iletmek ve cilt ve saç pigmentasyonuna katkıda bulunmak için metalleri kullanır. Bakır desteği kemik, organ ve bağ dokusu büyümesi için gereklidir. Bakır kollajen ve elastinin birlikte çalışmasına yardımcı olan enzim lisil oksidazı düzenlediği biliniyor. Elastin eksikliği aslında bir bakır eksikliğinin işareti olabilir. Düşük amino asit seviyeleri, elastin zayıflığını ve potansiyel bir bakır eksikliğini gösterebilir.

  • CoQ10

Koenzim Q10 insan vücudu tarafından üretilen ve enerji üretilmesinden sorumlu hücre bölgesi olan hücre mitokondrilerinde bulunan bir antioksidandır. Alman araştırmacılar, yaşlanmanın cilt hücrelerinin mitokondrilerini hızlı bir şekilde kaybetmesine neden olduğunu bulmuşlardır. CoQ10 desteğinin hücresel işlevi olumlu etkileyebileceğini ve yaşlanma belirtilerine karşı mücadele edebileceğini gösterdi.

  • Üzüm çekirdeği özü, ekstresi

Üzüm çekirdeği, meyve ve sebzelerde bulunan ve sağlıkla ilgili olumlu faydalar sağlayan biyoflavonoidler veya besin maddeleri içerir. Üzüm salkımları, antioksidan etki sağlar, ayrıca vücuttaki bağ dokuları takviye eder. Üzüm çekirdeği ekstresinin elastin büyümesini koruyarak ve teşvik ederek cilt yapısını artırabildiği belirtiliyor.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir