Hareketsiz yaşam öldürüyor, hareket gençleştiriyor! Her gün en az 20 dakika tempolu hareket!

Hareketsiz yaşam hangi sorunları beraberinde getiriyor? Hareketsizlik sonucu oluşan hastalıklar ve sağlık sorunlarının bir kısmı aşağıda listelenmiştir.


0

Hareketsiz yaşam modern dünyanın amiyane tabirle baş belası haline geldi. Genç kalmak için hayatına hareket kat!İnsanlar evlerinde, iş yerlerinde veya diğer sosyal yaşamlarında her işi otomasyon çözümlerle hallediyor. Oturduğu yerden televizyon seyrediyor, akıllı ev konseptleriyle ışıklar bile kendiliğinden yanıyor, makineler bir tuşla çalışıyor.

Bu dünya rahat ve konforlu olabilir ama hareketsiz yaşam çabuk yaşlandırıyor. Hareketsiz yaşam zararları aşağıda listelenmiştir.

Yaşam tarzı nedir? Yaşam tarzı kişinin günlük alışkanlıkları ve rutin haline getirdiği yaşam biçimine denir. Yaşam tarzı kişinin hareketli veya hareketsiz bir hayat sürme alışkanlığıdır.

Hareketsizlik hastalığı yerine harekete geçmek lazım diyenler gibi genç kalmak ve genç görünmek için diğer benzersiz yöntemleri buradan keşfedebilirsiniz.

Hareketsiz yaşam nedir? Hareketsizlik nedir?

Hareketsizlik nedir? Hareketsizlik fiziksel aktivite azlığı veya yokluğu olarak tanımlanıyor. Her yaş grubunun farklı fiziksel aktiviteye ihtiyacı bulunuyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun verdiği bilgilere göre yetişkinlerde haftada üç güne yayılacak şekilde en az 150 dakika orta şiddette egzersiz öneriliyor. Önerilen egzersizler arasında tempolu yürüyüş, yüzmek, hafif koşu, bisiklet başta geliyor.
Yaşlılarda 100 dakika kadar haftada üç güne yayılan egzersiz tavsiye ediliyor.

Hareketsiz yaşam- Yaşam tarzı nedir- Hareketsizlik nedir- fiziksel aktivite- Hareketsiz yaşam- Hareketsiz yaşamın zararları- Harekete geçmek lazım- Harekete geç- Hareketli yaşam- Sedanter yaşam ne demek- sedanter yaşam sedanter hayat- Sedanter yaşam tarzı- sedentary life- Hareketsizlik hastalığı- Metabolik sendrom- Mannequin Challenge- Harekete geçmek- Harekete geç haydi durma-
Hareketsiz yaşam pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Photo: Pexels-pixabay

Hareketsiz yaşam

Hareketsiz yaşam hangi sorunları beraberinde getiriyor? Hareketsizlik sonucu oluşan hastalıklar ve sağlık sorunlarının bir kısmı aşağıda listelenmiştir. Hareketsizlik sonucu oluşan hastalıklar listesinin ilk sıralarını paylaşıyoruz. Hareketsizlik sonucu oluşan hastalıklar tam listesi elbette çok daha fazladır.

  • Kalp ve damar hastalıkları
  • İnme, felç riski
  • Diyabet riskini artırır
  • Kolon kanseri yapar
  • Duruş postür bozuklukları
  • Kas erimesi, kas yıkımı
  •  Bulanık beyin, bunama
  • Disk hasarları
  • Kemik yoğunluğunun azalması
  • Obezite

Hareketsiz yaşamın zararları bu liste ile sınırlı değildir. Burada en çok görülen sağlık sorunlarına yer verilmiştir. Hareketsiz yaşamın zararları yelpazesi çok daha geniş!

 

Harekete geçmek lazım!

Harekete geçmek lazım çünkü hareket sırasında vücuttaki özellikle uzun kaslar çalışır, hücrelere oksijen taşınması hızlanır, vücudun toksin atması sağlanır bitkinlik yerine dinamiklik gelir. Bu durum kasların güçlenmesini, yaşlanmamasını sağlar. 35 yaşından sonra insan vücudunun her 10 yıllık periyotta hormonlarının % 8-10’unu kaybettiği biliniyor. Spor ve hareketli yaşam süren kişilerde ise bu oran % 2-3’e kadar düşüyor. Yalnızca hareketli bir yaşamla bile daha genç, daha dinç kalabilirsiniz.

Hareketsiz yaşam- Yaşam tarzı nedir- Hareketsizlik nedir- fiziksel aktivite- Hareketsiz yaşam- Hareketsiz yaşamın zararları- Harekete geçmek lazım- Harekete geç- Hareketli yaşam- Sedanter yaşam ne demek- sedanter yaşam sedanter hayat- Sedanter yaşam tarzı- sedentary life- Hareketsizlik hastalığı- Metabolik sendrom- Mannequin Challenge- Harekete geçmek- Harekete geç haydi durma-
Hareketsiz yaşamla mücadele için haydi harekete geç! Photo: Pexels-pixabay

Harekete geç! Hareketli yaşam şişmanlık riskini azalttığı gibi tansiyon, şeker, kolesterol hastalıklarına yakalanmayı da azaltır. Kan yağlarının trigliserid düzeyini düşürür. Kemiklerin daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar. Tüm bu faydalar genç kalmayı da destekler. Bu faydalar için harekete geç!

Anti-aging programların veya yaşlanma karşıtı besin ya da vitamin takviyelerinin önemi yadsınamaz. Biz anti-aging’den önce kumandayı bırakın diyoruz. Televizyon uzaktan kumandasını bırakıp, dışarıdaki güneşli doğal dünyaya adım attığınız andan itibaren yaşam skalanızda yeni bir dönem başlayacaktır. Vücudunuzu yıpratan, toksin biriktiren, yağlanmaya sebep olan yaşam tarzının yerini aktif, fit, sağlıklı ve mutlu bir dönem alacaktır. Haydi! kumandayı bırak hayata bak.

Sedanter yaşam ne demek? (sedentary life)

Sedanter ne demek? Sedanter dilimize İngilizce ‘sedentary’ kelimesinden geçmiştir. Sedanter ne demek sorusunu da bu kelimenin anlamını inceleyerek açıklayabiliriz. Sedanter hareketsiz, oturduğu yerden kalkmayan, yerleşik, kıpırdamayan gibi anlamları içermektedir.

Sedanter yaşam ne demek, nereden çıktı diyebilirsiniz. Sedanter yaşam tarzı (sedentary life) halk dilinde tembellik hastalığı olarak da biliniyor. Sedanter yaşamın temel özelliği fiziksel aktivitenin hiç olmaması varsa da düzensiz olması durumudur.

Hareketsizlik hastalığına yakalanmayın. Çünkü hareketsizlik hastalığı beraberinde metabolik sendrom hastalığına kapı aralıyor. Metabolik sendrom çok tehlikeli ve maalesef salgın haline gelmiş durumda.
Sedanter yaşam aslında insanları yavaş yavaş öldürüyor. Dünya Sağlık Örgütü fiziksel aktivite raporunda her yıl 3.2 milyon kişinin sedanter yaşam tarzı yüzünden hayatını kaybettiğini açıklıyor. Tabii ki Mannequin Challenge tarzı hareketsiz kalmaktan bahsetmiyoruz. Siz fiziksel aktiviteyi yapın, sedanter yaşamı terk edin ama mannequin challenge yapmak istiyorsanız yine yapın!

 

Harekete geçmek !

Tüm bu sorunların tek bir çaresi var: Harekete geçmek! Harekete geçmekle sağlıklı ve genç bir yaşamın ilk adımlarını atmış olacaksınız. Harekete geç haydi durma! Bu mottoyla haydi geç harekete. Hareketli yaşam nedir? Günlük 15 bin adımın üzerinde yürümektir.

Hareketli yaşam nedir? Koşmaktır, kırlara çıkmaktır, şehirde bile bir yerden bir yere yürüyerek gitmektir. Otomobilden uzaklaşmaktır. Hareketli yaşam nedir? Evde ve ofiste sürekli oturmaktan kaçınmak, her fırsatta, her 15-20 dakika içerisinde mutlaka bir fiziksel efor sarf etmektir.

Genç kalmak için durma, harekete geç haydi durma!


Like it? Share with your friends!

0
admin

One Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir