Aktif yaşlanma için ne yapıyoruz? 13 maddeyi yapanlar aktif yaşlanıyor! Pardon! Genç kalıyor!

Aktif yaşlılık ve aktif yaşlanma kavramı, yaşlı insanların çalışmaya devam edebilmeleri, sağlıklı kalmaları, topluma katkıda bulunmaya devam etmeleri için daha fazla fırsatın sunulmasını içeriyor.


0

Aktif yaşlanma kavramı (Active aging) 1990’ların sonlarına doğru Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilmiş bir kavram.

Aktif yaşlanma ile 10 yıl hatta 20 yıl gençleşmek mümkün! Böylesine büyük bir mucizeyi yaşamak üzeresiniz! Dünyada milyonlarca kişinin yaşlılığa meydan okumasını sağlayan ünlü doktorlar genç ve aktif kalmak için size özel hediye niteliğindeki önerileri, hiç zaman yitirmeden yakalamanızı istiyorlar.

Aktif yaşlılık ve aktif yaşlanma kavramı, yaşlı insanların çalışmaya devam edebilmeleri, sağlıklı kalmaları, topluma katkıda bulunmaya devam etmeleri için daha fazla fırsatın sunulmasını içermektedir. Aktif yaşlanma, bireylere ileri yaşlarında sosyal güvenlik, sağlık ve toplumsal hayata katılım açısından fırsatlar sunarak yaşam kalitelerini ideal seviyelere çekmeyi hedefleyen bir sistem olarak değerlendirilmektedir.

Bu noktada aktif olma kavramı, yalnızca fiziki anlamda aktif olma ve iş gücüne katılma durumunu değil, sosyal ve kültürel katılımı da içermek suretiyle daha geniş bir anlamı ifade etmektedir.

 

Yaşlanmak nedir? Aktif yaşlanma nedir?

Yaşlanmak vücudun tümünde görülen fiziksel, biyolojik ve zihinsel gerilemeyi ifade eden bir kavramdır. Molekül düzeyinden hücre ve doku düzeyine oradan organlara kadar zamanla beliren ve geri dönüşü olmayan işlevsel değişim ve kayıpları ifade ediyor. Türkçemizde ‘kocamak’, ‘yaşlanmak’, ‘ihtiyarlık’ gibi kelimelerle de ifade ediliyor.

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Tıp imkanlarının gelişmesi ortalama yaşam süresini her geçen yıl uzatıyor. Bu durum genç nüfusun yaşlanma hızını yükseltiyor. 2050 yılında 65 yaş üzeri insan nüfusu 1 buçuk milyarı geçecek. Türkiye için çok tehlikeli bir risk içeriyor aktif yaşlılık kavramı. Çünkü ülkemiz tahmin edilenin aksine dünyada yaşlanma hızı en yüksek ülkeler arasında. Bu durum önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye’nin ciddi bir yaşlılık sorunu yaşayacağını gösteriyor.

Aktif yaşlanma-active aging-activity theory of aging-active aging theory-active aging week-active aging week 2017-active aging fitness-active aging program-active aging exercises-active aging yoga-yaşlanmak-yaşlılık-ihtiyarlık-kocamak-yaş almak-yaşlanma
Aktif yaşlanma ile kimseye değil yalnız hayata bağlı kalın!

Aktif yaşlanma ya da Active aging olarak da bilinen bu kavram içerisinde aktif bir yaşlılık için yapılması gerekenler şunlar:

  • Eklemlere ve kalbe yük bindirmeyen düzenli spor (EMS egzersizleri)
  • Active aging fitness
  • Düzenli sağlık kontrolü
  • Önleyici tıp yardımı
  • Dengeli beslenme
  • Ruhsal tatmin
  • Aktif cinsel yaşam
  • Besin ve ilaç destekleri
  • Güvenli bir yaşam
  • Yaşam kalitesinin sürdürülebilirliği
  • Sosyal hayata katılımın devamlılığı
  • İş hayatına katılımın ve üretkenliğin devamlılığı
  • Birisine bağımlı olmadan yaşamı sürdürebilme

 

Active aging program

Aktif yaşlanma programları ülkeden ülkeye değişiyor. Ülkemizde henüz aktif yaşlanma programı konusunda yapılan çalışmalar çok sınırlı kalıyor. Oysa ki yaşlılık veya erken yaşlanmak Türkiye için yakın gelecekteki en büyük sorunlardan birini oluşturuyor. Birkaç rakam vererek bu durumu açıklayabiliriz.

Yaşlanma hızı bir ülkenin yaşlı nüfusunun iki katına çıkması için gereken süreyi ifade ediyor. Örneğin Almanya’da yaşlanma hızı 85 yıl iken Fransa’da 115 yılı buluyor. Bu sürede ülkeler yasal, iş ve çalışma hayatı ve sağlık gibi konularda kendilerini hazırlıyorlar. Üstelik bu ülkeler belirli bir zenginliğe ulaştıkları için yaşlı nüfuslarının yükünü kaldırabiliyorlar. Türkiye henüz zenginleşemediği için yaşlı nüfus ekonomi üzerinde de büyük bir kambur oluşturacak.

Şimdi sıkı durun! Türkiye’de yaşlı nüfusun iki katına çıkması için geçecek süre sadece 20 yıl! Durum bu kadar kritik iken bu konuda active aging program (aktif yaşlanma programı) ile ilgili bir çalışma yapıldığını siz duydunuz mu? Biz duymadık!

Türkiye’deki yaşlı nüfus obez düzeyinde kilolu ve inaktif bir yaşam sürdürüyor. Çoğunun tek aktif hale geldiği anlar namaz kıldıkları zamanlar. Oysa namaz veya ibadetteki hareketlilik yeterli değil. Mutlaka aktif olma sürelerini ve tarzlarını geliştirmek gerekiyor.

Bu konudaki çalışmalar ‘Activity theory of aging’ ya da ‘Active aging Theory’ olarak biliniyor. Her yıl toplumsal bilincin gelişmesi için Active aging week haftaları düzenleniyor. Active aging week 2017 24-30 Eylül tarihleri arasında Kanada’da düzenlenecek.

Active aging week 2017 konuları

  • Yaşlanma terapisti eşliğinde yürüme
  • Akıllı cilt sağlığı
  • Aqua yoga keşfet (Active aging yoga)
  • Sağlıklı yemek
  • Güçlü ve kas kaybı yaşamayan gıda alımı

Active aging fitness

Fitness her yaşın sporudur. İleri yaşlarda kesinlikle fitness terk edilmemeli eğer yapılmıyorsa mutlaka başlanılmalıdır. Eklemlere yük bindirmeyen ama kas stoğunu güçlendiren fitness hareketleri yapılmalıdır.

Kalp ve organ ritimlerini bozmayan active aging fitness uygulamaları tercih edilmelidir.

Active aging fitness video  – Senior fitness video – Adult video

65 – 74 yaş arası erişkinlerin %28 ila 34’ü fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektedir. 75 yaş üstü erişkinlerin %35 ila 44’ü fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektedir. Siz de yaşama katılın, yaşamdan kopmayın! Her şey hareketle yani active aging ile aktif yaşlanma ile başlıyor. İleri yaşlarda rahat etmenin yolu active aging exercises (aktif yaşlılık egzersizleri) yapmaktan geçiyor. Yaşlanmaktan korkmayın! Hareket etmemekten korkun!


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir