Yaşlanma geciktirilebilir mi? Yaşlanmayı geciktiren ilaçlar geliyor!

Yaşlanma geciktirilebilir mi? Tor Rapamycin isimli ilacın içerisinde bulunan yaşlanmayı önleyen ve ömrü uzatan bir madde.


0
1 share

Yaşlanma geciktirilebilir mi? Tor kelimesi genç kalmak için sihirli üç harfi simgeliyor.  Tor ile 10 yıl hatta 20 yıl gençleşmek mümkün olabilir! Tor Rapamycin isimli ilacın içerisinde bulunan yaşlanmayı önleyen ve ömrü uzatan bir madde. Tor (target of rapamycin) rapamycin madesinin hedefi cümlesinin kısaltması. Peki tor ne demek? Tor nedir? Rapamycin nedir?  Tor hücre bölünmesinde önemli bir rol oynuyor. Tor, mtor adlı proteini, inhibe ederek yaşlanma hızını azaltan antifungal madde.

Yaşlanmayı geciktiren ilaçlar gibi genç kalmak ve genç görünmek için diğer benzersiz yöntemleri buradan keşfedebilirsiniz.

Yaşlanma geciktirilebilir mi? Tor nedir? Yaşlanmayı nasıl geciktirir?

Peki rapamycinin nasıl etkili oluyor? Rapamycinin temel olarak hücre biyolojisi düzeyinde çalışıyor. Novartis’in selef şirketi Sandoz’daki bilim insanları 1990’ların başında rapamycin molekülünün büyümeyi ve metabolizmayı düzenleyen kilit bir hücresel yolu engellediğini keşfetti.

Bu yola “rapamycin hedefi” yani TOR adı verildi. Memelilerde bu yola mTOR adı veriliyor. MTOR, bir fabrikanın şalterine benzetilebilir: Aktif hale getirildiğinde hücre besin maddelerini tüketerek ve protein üreterek büyüyüp bölünüyor.

Ancak mTOR kapalı durumdayken fabrika ‘koruma’ moduna geçiyor. Hücre otofalji denilen bir süreç sayesinde kendini temizleyerek eski proteinleri geri dönüştürüyor. Araştırmacılara göre, kalori kısıtlamasının hayvanların ömrünü uzatmasının sebeplerinden biri mTOR yolunu yavaşlatması ve otofaljiyi harekete geçirmesi. Rapamycin de aynı şeyi yapıyor.

Yaşlanma geciktirilebilir mi
Gelecek on yıl içinde insan ömrünün üretilecek ilaçlarla ortalama 120 yıla çıkması bekleniyor

Bilim dünyası insanlığın hizmetine pek çok teknolojik yenilik sunarken diğer taraftan tıp alanında önceki yıllarda olmadığı kadar yaşlanma karşıtı ilaçların keşfi için çalışıyor. Hem teknolojik yenilikler hem de ilaç araştırmaları insan ömrünü uzatırken yaşam konforunu da yükseltiyor.

Rapamycin nasıl bulundu?

Dünyaca ünlü ilaç şirketi Novartis ilk yaşlanmayı geciktirici ilacın çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu ilacın etken maddesi Suren Sehgal tarafından mantar enfeksiyonlarını önlemek amacıyla Pasifik Okyanusu’nda yer alan paskalya Adası’nda keşfettiği Streptomyces hygroscopicus bakterisi.

Bu bakteriden elde edilen ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan Rapamycin yıllarca bağışıklık sistemini baskıladığı için organ nakli hastalarında vücudun bağışıklık sisteminin yeni organı reddetmemesi amacıyla kullanıldı. Binlerce organ nakli hastasına şifa verdi.

Rapamycin son on yıldır kanser, kalp hastalığı, Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkların tedavisinde umut vadediyor. Bu haberin yazımında yararlandığımız haftalık Bloomberg Businessweek Dergisinde Bill Gilford imzalı yazıda belirtildiğine göre İsviçreli ilaç devi Novartis, milyonlarca insanın yaşlanma biçimini değiştirmek amacıyla rapamycinin, dünyanın ilk yaşlanmayı geciktirici ilacı olarak yeni bir versiyonunu geliştirme yolunda ilk adımını attı.

Washington Üniversitesi’nden doçent doktor Matt Kaeberlein, rapamycinin önemli olan özelliği, temelde yaşlanma sürecini yavaşlatabilmek için farklı çoklu organ sistemlerinde yaşa bağlı gerilemeyi ertelemesi diyor. Doktor bu durumu koruyucu ilaç alanında gelinen en üst nokta olarak belirtiyor.

Yaşlanma geciktirilebilir mi
Bu yüzyılın sonunda 200’ler kulübünü konuşmak şaşırtıcı olmayacak!

2009 yılında Amerikan Sağlık Enstitüsü araştırmacıları rapamycinin ömrü uzatmasıyla ilgili çarpıcı bir deneye imza atıyorlar. Rapamycin verilen farelerin erkeklerde yüzde 9, dişilerde yüzde 14 ömrünün uzadığı belirlendi. Bu, ilacı 60 yaşında kullanan bir kadının ortalama ömrünün 95 yaşına uzayabileceğini gösteriyor.

Rapamycin ile ilgili eleştirilerde ortak nokta ilacın bağışıklık sistemini baskılaması. Bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlılarda rapamycinin kullanılmasıyla ölümcül olabilecek baskılamalar ortaya çıkabilir. Bu konuda ilaç firmalarının önerisi ise bu tür hastalarda dozun düşük tutulması.

Görünen o ki önümüzdeki yıllarda pek çok yaşlanmayı geciktirici ilaç hayatımıza girecek. 100’ler kulübü yerine 200’ler kulübünün konuşulacağı bir geleceğe hazır mısınız?


Like it? Share with your friends!

0
1 share

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
admin

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı