19 Mayıs tatil mi? 19 Mayıs resmi tatil mi?

19 Mayıs tatil mi? 19 Mayıs ile ilgili yazıda hem 19 Mayıs neden kutlanır sorusunun cevabını bulabileceksiniz hem de 19 Mayıs hakkında bilgi sahibi olacaksınız.


0

19 Mayıs tatil mi? Gençlik bayramını bir ömür yaşamak ister misiniz? Genç bırakan öneriler seni bekliyor! 19 Mayıs resmi tatil. Bu konudaki kafa karışıklığı resmi tatil günleri ile hükümetin zaman zaman ulusal veya dini bayramlar öncesine denk gelen bir veya iki günü idari izin ilân etmesinden kaynaklanıyor. Kesin olan şudur ki 19 Mayıs tatil mi sorusunu kafanızdan çıkarmanız. Çünkü 19 Mayıs bu yıl, 19 Mayıs 2017 ‘de, 19 Mayıs 2018’de ve devam eden yıllarda resmi tatildir.

19 Mayıs ile ilgili yazıda hem 19 Mayıs neden kutlanır sorusunun cevabını bulabileceksiniz hem de 19 Mayıs hakkında bilgi sahibi olacaksınız. 19 Mayıs 1919’da ne oldu? 19 mayıs 1919’un önemi nedir? Bu soruların cevapları birkaç paragraf aşağıda yer alıyor.

19 mayıs tatil mi 2021 gibi genç kalmak ve genç görünmek için diğer benzersiz yöntemleri buradan keşfedebilirsiniz

19 Mayıs tatil mi? 19 Mayıs resmi tatil mi?

Evet, 19 Mayıs resmi tatil günüdür. Tıpkı 23 Nisan gibi 19 Mayıs’ta da bir günlük resmi tatil uygulanıyor. 19 Mayıs resmi tatil mi sorusunun cevabı için aşağıda verdiğimiz resmi tatil günleri tablosunu da inceleyebilirsiniz.

19 Mayıs tatil mi-19 Mayıs tatili-Atatürk-Atatürk ve gençler-19 Mayıs 1919-gençlik ve spor-19 Mayıs tatili kaç gün-19 mayıs neden kutlanır-19 Mayıs kaç gün tatil
19 Mayıs tatil mi sorusuna cevap ararken gençlik ışığımız Atatürk’ün gençlere verdiği önemi ve yakınlığı gösteren bundan güzel bir fotoğraf olabilir mi?

19 Mayıs okullar tatil mi?

19 Mayıs tatili ile ilgili en çok merak edilen konu okulların durumu.

  • 19 Mayıs ilkokullara tatil mi?
  • 19 Mayıs ortaokullara tatil mi?
  • 19 Mayıs liselere tatil mi?
  • 19 Mayıs üniversiteler tatil mi?

19 Mayıs okullar tatil mi? Daha doğru ifadeyle 19 Mayıs’ta okullar tatil mi? Kısaca cevap vermek gerekirse evet. Şimdi 19 Mayıs tatili hakkındaki soruları detaylandırabiliriz. 19 Mayıs ilkokullara tatil mi? Evet, 19 Mayıs ilkokullara tatildir. Peki 19 Mayıs liselere tatil mi? Evet 19 Mayıs liselere tatil. 19 Mayıs kutlamaları 2012 yılıyla birlikte değiştirildi. Her ortaokul ve lisede yapılan ve tüm öğrencilerin katıldığı ‘tören’ anlayışı terk edildi. Yeni 19 Mayıs vizyonunda ‘tören’ yerine ‘bayram’ vizyonu getirildi. Bayram vizyonuna resmi törenler yerine halkın gönüllü katılımı ve bir günle değil bir haftaya yayınlan resmi olmayan gönüllü etkinliklerle anılması hedeflendi.

Bununla birlikte bazı okullarda ve stadyumlarda 19 Mayıs törenleri yapılıyor. Bu törenlere katılan öğrenciler dışındaki liselere 19 Mayıs tatil olarak uygulanıyor. Dolayısıyla 19 Mayıs ortaokullara tatil mi sorusu da kendiliğinden evet cevabını veriyor. 19 mayıs da ortaokullar tatil mi? Evet ortaokullar tatil. 19 Mayıs tatili için okullarda durum böyleyken 19 Mayıs resmi tatil olduğu için tüm kamu kurum ve kuruluşları çalışanları da bu tatil kapsamına giriyor.

19 Mayıs tatili 2021

19 Mayıs tatil mi konusunda 2017 yılı için en çok sorulan sorular ve cevapları şunlar:

  • 19 Mayıs 2017 okullar tatil mi?
  • 19 Mayıs 2017 resmi tatil mi?
  • 19 Mayıs 2017 tatil mi?

19 Mayıs 2017 Cuma gününe denk geliyor. 19 Mayısta okullar kaç gün tatil? 19 Mayıs 2017 okullar tatil. 19 Mayıs tatili kaç gün? 19 Mayıs tatili her yıl bir gün olarak uygulanıyor. Bu 19 Mayıs kaç gün tatil? 19 Mayıs 2017’de Cuma gününe rastlaması nedeniyle Cumartesi ve Pazarın da eklenmesiyle üç günlük tatil imkânı bulunuyor.

19 Mayıs tatili kaç gün sorusu o yıl içerisinde hangi güne rastladığıyla ilgili değişlik gösteriyor. 19 Mayıs 4 gün tatil mi sorusunun cevabı her yıla göre değişkenlik gösteriyor. Bazı yıllar Perşembe gününe denk geldiğinde 19 Mayıs kaç gün tatil sorusunun cevabı bir gün resmi tatil bir gün idari izinle birlikte hafta sonunun da eklenmesiyle dört güne kadar uzayabiliyor. Bu yıl için 19 Mayıs liselere kaç gün tatil sorusunun cevabı bir gün olarak verilebilir. Hafta sonuyla birlikte 19 Mayıs tatili üç günü buluyor. 19 Mayıs resmi tatil kaç gün sorusunun 2017 için ve diğer yıllar için tek bir cevabı var: 19 Mayıs resmi tatil bir gündür.

19 Mayıs’ta bankalar açık mı?

19 mayıs tatil mi sorusunun cevabını birkaç yerde ‘evet’ olarak verdik. 19 Mayıs resmi tatil olduğu için 19 Mayıs’ta bankalar açık mı sorusunun cevabı maalesef olumsuz. Çünkü 19 Mayıs’ta tüm resmi kurum ve kuruluşlar tatil. 19 Mayıs’ta bankalar tatil mi diye soranlar için bankacılık işlemlerini bu güne bırakmamalarını veya 19 Mayıs’tan sonraki ilk resmi çalışma gününe ertelemelerini salık verebiliriz. Yalnızca kamu hizmetinin kesintiye uğramaması gereken sağlık ve güvenlik gibi alanlar bu kapsamın dışında kalıyor.

19 Mayıs PTT açık mı? 19 Mayıs’ta PTT şubeleri de kapalı olacak. Resmi tatil nedeniyle 19 Mayıs’ta PTT şubeleri hizmet vermiyor.

19 Mayıs da bankalar açık mı diye düşünmeyin. Açık değil. Tekraren söylüyoruz 19 Mayıs tatil mi? Evet tatil. 19 mayıs resmi tatil mi? Evet 19 Mayıs resmi tatil.

19 Mayıs 1919 önemi

19 Mayıs nedir? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı önemi nedir? 19 Mayıs 1919 Ulu Önder Atatürk’ün vatanın işgaline karşı milli mücadeleyi başlatmak üzere İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Samsun’a geldiği gündür. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs Samsun çıkarması ile milli kurtuluş savaşımız başlamıştır. 19 Mayıs 1919 öylesine önemli bir tarihtir ki Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşını anlattığı Nutku bu tarihten başlatmıştır.

19 Mayıs 1919 ne oldu? 19 Mayıs neden kutlanır? 19 Mayıs 1919’da ne oldu? 19 Mayıs 1919 önemi nedir? Bu soruların cevaplarını mükemmel bir şekilde kaleme alan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Araştırma Merkezi Uzmanı Neşe Çetinoğlu’nun Milli eğitim Dergisinde yayınlanan makalesinde buluyoruz.

19 Mayıs Samsun

Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması (2)dikkatleri bu bölgeye çekti ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silahlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü ve Atatürk uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve birşeyler yapmak için Anadolu’ya geçmek istiyordu. Bu O’nun için bulunmaz fırsattır. İstanbul-Samsun yolculuğu öncesinde Atatürk’le Padişah Vahdettin arasında geçen konuşmayı Atatürk şöyle anlatır:(3)

“-Paşa, Paşa!… Şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin! Bunların hepsi artık bu kitaba girmiştir (bu bir tarih kitabıdır)! Bunları unutun, dedi, asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir…Paşa, Paşa…Devleti kurtarabilirsin!…

Bu sözlerden hayrete düştüm. Acaba Vahdettin benimle içtenlikle mi konuşuyor?…O Vahdettin ki… bütün yaptıklarından pişman mı olmuştur? Aldatıldığını mı anlamıştı?Fakat, böyle bir yorum ile başka konulara girişmeyi ürkütücü saydım, kendine karşılık verdim:

-Kişiliğe güveninize ve bana bunca yüz verişinize teşekkür ederim…Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz…”

Atatürk bu konuşmada plânlarının sezilmiş olabileceği duygusuna kapılmıştı ama, O’nu bekleyen ve O’na güvenen bir“Türk Milleti” vardı.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı

Atatürk ile beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik edecekti. Bu 18 kişinin adları şöyleydi:(4) III. Kolordu Komutanı Kurmay Albay Refet Bey (General Bele), Müfettişlik Kurmay Başkanı Kurmay Albay Manastırlı Kâzım Bey (General DIRIK), Müfettişlik Sağlık Bakanı Doktor Albay İbrahim Talî Bey (ÖNGÖREN), Kurmay Başkan Yardımcısı Kurbay Yarbay Mehmet Ârif Bey(AYICI), Karargâh Erkân-ı Harbiyesi İstihbarat ve Siyâsiyât Şubesi Müdürü Kurmay Binbaşı Hüsrev Bey(GEREDE), Müfettişlik Topçu Komutanı Topçu Binbaşı Refik Bey(SAYDAM), Müfettişlik Başyaveri Yüzbaşı Cevad Abbas(GÜRER), Kurmay Mülhakı Yüzbaşı Mümtaz (TÜNAY), Kurmay Mülhakı Yüzbaşı İsmail Hakkı (EDE), Müfettişlik Emir Subayı Yüzbaşı Ali Şevket (ÖNDERSEV), Karargâh Komutanı Yüzbaşı Mustafa Vasfi (SÜSOY), Kurmay Başkanı Emir Subayı ve Müfettişlik Kâlem Âmiri Üsteğmen Arif Hikmet (GERÇEKÇI), İaşe Subayı Üsteğmen Abdullah(KUNT), Müfettişlik İkinci Yaveri Teğmen Muzaffer (KILIÇ), Şifre Kâtibi, Birinci Sınıf Kâtip Fâik (AYBARS), Şifre Kâtibi Yardımcısı, Dördüncü Sınıf Kâtip Memduh (ATASEV).

Bandırma Vapuru

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya varır. 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarılırlar. Bu sandallardan birinin sahibi olan İsmail Yurtsever, o zaman için Atatürk’ü tanımadığını söyler, Atatürk’ü sandalda ve Samsun’da iken geniş yakalı lejyon kaputu ve başında kalpakla gördüğünü anlatır. (5)

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.

Milli kurtuluş savaşı

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.

Atatürk“Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum”(6)derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.

19 Mayıs neden kutlanır?

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır:“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir”(7)demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs gününü, 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı olarak cumhuriyetimizi emanet ettiği gençlere armağan etmiştir.Bugün gençlik bayramında gençler ve genç kalanlar olarak Atamızı saygıyla anıyoruz. O’nun fikirleri, eserleri gençlik aşımızdır. Bizi genç tutan değerlerdir. Atatürk, yıllar geçtikçe gençleşmekte, o sarı saçlı mavi gözlü dev bir daha Samsun’dan yola çıkmaktadır. Seni unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.

19 Mayıs tatil mi?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun! 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı, milletimize pırıl pırıl gençlerin, Atatürk gençlerinin, muhtaç olduğu kudreti damarlarındaki asil kanda taşıyanların katılımıyla büyük bir coşku içinde kutlanıyor. 19 Mayıs neden kutlarız? çünkü o gün yepyeni bir cumhuriyetin temellerinin atılacağı, milli kurtuluş savaşına giden yolun ilk adımıdır.

19 Mayıs tatil mi sorusunun çok ötesinde anlamlara sahiptir.

Türkiye gençleri her 19 Mayıs'ta yüzyılın dahisini bir kez daha anlayıp, anıyor!
Türkiye gençleri her 19 Mayıs’ta yüzyılın dahisini bir kez daha anlayıp, anıyor!

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı olan 19 Mayıs tarihi aynı zamanda Atatürk’ün doğum günü olarak kutlanıyor. Gençlik ve spor için biraraya gelen milyonlar Atatürk’ü anma etkinliklerinde akın akın sel oluyorlar. Anıtkabir’de ziyaretçi rekorları kırılıyor. Millet Atasına koşuyor. İzmir’in dağlarında çiçekler açarken gençlik Atasına koşuyor.

19 mayıs tatil mi? Bu soru için yukarıda açıklayıcı ve doyurucu bir metin bulabilirsiniz. Peki Cumhuriyet Bayramı nedir ve resmi tatil midir? Bu soruların cevabını Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Her zaman genç kalmak için yapabileceğin çok şey var! İşte seni gençler ve her zaman genç kalanlar arasına katacak öneriler!

Dipnotlar:

(1)Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Hazırlayan:Utkan Kocatürk, 3. Basım, Ankara 1984, s.76.

(2)Sabahattin Selek,Anadolu İhtilâli, İstanbul, 1981, s.206.

(3)Falih Rıfkı Atay ve Mahmut Soydan, Atatürk’ün Anıları, İstanbul, 1982, s.153.

(4)Fethi Tevetoğlu, Atatürk’le Samsun’a Çıkanlar, Ankara 1987, s.16; Sadi Borak, Atatürk, İstanbul 1973, s.242; Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam 1919-1922, 2.Cilt,İstanbul, 1983, s.19; Sabahattin Selek, Anadolu İhtilâli, İstanbul 1981, s.213.

(5)Hürriyet, 19 Mayıs 1973, s.4.

(6)Atatürk’ün Fikir ve Düşünceleri, Hazırlayan:Utkan Kocatürk, 3.Basım 1984, s.164-165.

(7)A.g.e., s.342.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir