Vegan Nedir, Ne Demek? Vegan Beslenme İpuçları


0

Yeryüzünde yaşayan milyonlarca canlı, bu dünyanın döngüsünü oluşturmaktadır. Canlıların yaşamasına imkan tanımak, onlarla bir arada olduğumuzu unutmamak gerekir. İnsanlara,  hayvanlara ve bitkilere sadık kalarak bu yaşamı sonuna kadar devam ettirmek bizlere verilen bir insani görevdir.

Bu konuda daha duyarlı olmak adına şekillenen beslenme biçimi vardır. Bu beslenme biçiminin adını birçok kez duymuş olabilirsiniz. Canlıların yaşamına önem veren veganlık bu yazımızda daha detaylı şekilde anlatılacak.

Beslenme türleri, insanların hayat görüşlerini ve yaşam biçimlerini yansıtmaktadır. Dünyada milyonlarca kişi vegan beslenme anlayışına göre öğünlerini düzenler. Peki, vegan ne demek vegan beslenme nedir diye hiç düşündünüz mü? Şimdi bu konuyu sizlere en açık haliyle ifade edeceğiz.

Vegan ne demek-vegan nedir-vegan beslenme-vegan ürünler-Vegan Yemeği
Vegan ne demek?

Vegan Nedir, Ne Demek?

Sosyal medyada, çeşitli sohbet ortamlarında sık sık varlığı anlatılmaya çalışılan vegan beslenme özel bir beslenme anlayışıdır. Bu besin görüşlerinde hayvansal kaynaklı gıdalar yer almaz. Hem yiyecek hem de giyim alanında hayvansal kaynaklı ne varsa reddeder. Özel bir yaşam felsefesi olduğu için bu beslenme düzenini kabul edenlerin evlerinden işlerine kadar birçok detaya dikkat ettiği görülür. Detaylara değinecek olursak:

  • Hayatın her alanında ihtiyaç duyulan ürünler hayvansal kaynaklardan arınmalıdır.
  • Giyim, yeme içme, dekor gibi ürünlerde hayvansal kaynaklar ve besinler yer almamalıdır.
  • Bu yaşam felsefesine göre dünyada her hayvanın yaşama hakkı vardır ve insani ihtiyaçlardan ötürü hayvanların hayatına son verilmemelidir.
  • Hayvanların ticari ve gıda sektöründe yer almamasını savunan vegan beslenme, hayatın daha farklı malzemelerle ve yemeklerle devam edebileceğini ifade eder.
  • Vegan yemek kültürüne göre yasaklı olan birçok ürün vardır. Ayrıca sağlıklı kalmak ve formda görünmek için pek çok sebze ve tahıldan faydalanmak mümkündür.

Vegan Beslenmeye Dair Püf Noktaları

Vegan beslenme biçimi kişinin istediği anda başlayabilir. Daha önceden et ve süt ürünleri tüketip belirli bir süreden sonra bu anlayışa göre beslenmek isteyenler olabilir. Vegan öğünlerinde protein, vitamin ve karbonhidrat kaynakları yer alır. Bu düzeni oluşturmak isteyenlere ufak ipuçları vermek istiyoruz. Vegan beslenmenin temel kuralları şöyle ifade edilecektir:

  • Vegan beslenmek isteyenler, markete gittiğinde her ürünün etiketini incelemek zorundadır.
  • Eğer ufacık bir hayvansal gıda varsa o ürün vegan beslenmeye uygun değildir.
  • Özel olarak hazırlanan vegan besinleri tercih edilebilir. Bu ürünlerde yumurta, süt, tereyağı, yoğurt, peynir ve kefir gibi malzemeler yer almaz.
  • Bitkisel kaynaklı beslenen veganlar, protein ihtiyaçlarını protein içeren tahıllardan ve takviye gıdalardan alabilir.
  • Kan değerlerini ideal değerlerde tutmak için belirli aralıklarla kan sayımı yaptırmaları önerilir.
  • Besin listesi kısıtlı olduğu için bazı veganlarda kan değerlerinin düşük olduğu saptanır.
  • Veganlar kahvaltı ve ara öğün yapar. Öğünlerini dilediği gibi şekillendirebilir. Bunun için özel besin listelerinden yardım alabilirler.
  • Ekmek tüketecekleri zaman vegan malzemelerden hazırlanan ekmekleri tercih ederler.
  • Vegan beslenmeye kendilerini hazır hissedenler, restoranlarda ve marketlerde kendilerine en uygun besinleri bulabilirler.
  • Gıda sektörü veganların da ihtiyaçlarını karşılayacak birçok ürünü hazırlamaktadır.
  • Eğer daha önce bilmediğiniz bir restorana gidecekseniz ve orada vegan menü olmayacaksa, evden yemeğinizi hazırlayıp gidebilirsiniz.
  • Vegan salata, meze, tatlıları kolayca hazırladıktan sonra yemek kaplarında götürebilirsiniz.
  • Türkiye’de ve her yerde vegan anlayışlara karşı saygınlık söz konusudur. Siz bu felsefeye göre yaşarken, öğünlerinizi ihmal etmeden sağlıklı kalabilirsiniz.
Vegan ne demek-vegan nedir-vegan beslenme-vegan ürünler-Vegan Yemeği-vegan yiyecekler nelerdir
Vegan yiyecekler nelerdir?

Vegan Ürünler, Yiyecekler Nelerdir?

Özel bir beslenme anlayışı olan vegan beslenme, bazı besinleri yasaklamaktadır. Onaylanan ve bu anlayışa uygun olan besinleri sizlere açıklayalım.

  • Mısır ve mısır unundan hazırlanan tahıl ürünleri bu anlayışa göre oldukça faydalı bir besin grubunu oluşturur.
  • Ana yemeklerde ve salatalarda kullanılan bulgur, oldukça doyurucu bir besindir.
  • Pirinç, irmik, kinoa gibi tahılları tüketmek uygundur.
  • Köklerinden koparılmamış sebzeler vegan beslenmede tüketilmektedir. Köklerinden koparmak, bitkilere zarar veren bir eylem olduğu için bu beslenme türünde dikkat edilmektedir.
  • Kuru yemişler ana öğünlerde ve kahvaltılarda sık sık tüketilir. Ancak işlem görmemesi gerekiyor.
  • Öğünlerde yağ kullanılacaksa bitkisel yağların kullanılmasını öneriyor. Zeytinyağı, fındık yağı gibi yağ türleri kullanılmalıdır.
  • Sebze ve baklagiller önemli bir yere sahiptir vegan beslenmede. Nohut, fasulye, bakla, bezelye, mercimek gibi besinler bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar.
  • İçecek seçimi ise taze ve doğal meyvelerden hazırlanan içeceklerden olmalıdır.

Vegan ile Vejetaryen Arasındaki Farklar

Beslenme şekilleri söz konusu olduğunda birçok kişi veganları ve vejetaryenleri aynı grupta zanneder. Ancak beslenme anlayışları çok farklıdır. Şimdi sizlere bu ayrımdan söz etmek istiyoruz:

  • Veganlık yaşam biçimi, vejetaryenlik beslenme şeklidir.
  • Veganlar hayvanlara hayatın hiçbir alanında zarar vermek istemez. Bu durum vejetaryenler için çok hassas bir konu değildir. Elbette hayvanlara saygılıdırlar ama beslenmede yer vermek istemezler.
  • Vegan anlayışa göre yaşamak isteyenler deri ürünleri, fildişi dekorları, hayvansal pamuk ve yünleri kullanmazlar. Bu görüş öğünlerine de yansıdığı için genel bir yaşam biçimi olarak kabul edilir.
  • Ancak vejetaryenler sadece yemeklerinde et ve et ürünleri tercih etmezler.
  • Veganlar, her alışverişlerinde vegan ürünler almaya dikkat ederler. Vejetaryenler sadece gıda alanında bu hassasiyete dikkat ederler.

En Beğenilen 5 Vegan Yemeği

Nefis Yemek Tarifleri, her beslenme anlayışına uygun tarifleri özenle hazırlıyor ve sizlere sunuyor. Şimdi de vegan tarifler ile karşınızda. En çok beğeni alan, hayvansal kaynaklı gıdaları içermeyen vegan tariflerden 5 tanesini denemeye hazır mısınız?

Vegan köfte-Vegan ne demek-vegan nedir-vegan beslenme-vegan ürünler-Vegan Yemeği-vegan yiyecekler nelerdir
Vegan köfte

1) Sebzelerin Şöleni Vegan Köfte

Bu vegan köfte tarifimizde 3 faydalı sebze kullanıldı ve veganlar için özenle hazırlandı. Akşam öğünlerine nefis bir salatayla sunulduğunda, doyurucu öğünler yaşanacak. Et sevmeyenler, vegan beslenenler bu köfte tarifiyle tanışmak için geç kalmasın.

2) Vegan Keki: Yumurtasız ve Sütsüz Kakaolu Kek

Herkesin bildiği kek tariflerine bir yenisi daha ekleniyor. Üstelik bu tarifte yumurta ve süt yok. Yumurtasız, sütsüz kek kabarır mı diyenleri şaşırtan vegan kekimiz, çay saatlerinde afiyetle tüketilmeye hazır. Tadını merak edenler, en kısa sürede bu nefis kekle tanışabilir.

3) Aniden Gelen Acıkmalara Vegan Pizza

Pizza denildiğinde akıllara yumurta, sucuk, peynir gibi malzemeler gelir. Peki ya vegan pizza desek? Leziz mi leziz bir tarif denedik sizler için. Vegan beslenmeye uygun şekilde hazırlanan bu doyurucu pizza sizi bekliyor.

4) Tatlı Sevenlere Özel Vegan Ayva Tatlısı

En lezzetli tatlılar sütle yapılır diyenlere inat veganların severek tükettiği tatlıları deniyoruz. Şimdi de ayva tatlısı ile çay saatlerini şenlendireceğiz. Çok az malzemeyle hazırlanan bu nefis tatlımızı veganlar çok sevecek.

Vegan Nedir, Ne Demek? Vegan Beslenme İpuçları
Vegan Ayva Tatlısı

5) Nohutu Sanata Dönüştüren Falafel Nohutlu Vegan Köfte

Veganların öğünlerini lezzetlendiren köfte türlerinden en meşhuru olan falafel, bu tarifle daha çok sevilecek. Gün içinde ya da akşam öğünlerinde lezzetli bir tabak hazırlamak isteyenlerin favorisi olacak falafel, Nefis Yemek Tarifleri farkıyla mutfağınıza konuk oluyor!


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir